måndag 22 juni 2015

Tuvbaldakinspindel

I en samtid då allmän naturkunskap ståtar med allt större brister hos gemene man, då unga personer vet namnet på hundra olika Pokemon-figurer men inte kan sätta artnamn på tio fåglar, då minsta lilla försök att värna om natur stämplas som miljöterrorism, då vi står inför det sjätte stora utdöendet i jordklotets historia, då vi trots hotande klimatkatastrofer kör bil som aldrig förr, då vi...

... ja då är det i mitt tycke oerhört skönt att det trots allt finns människor som kan kasta ett öga på ovanstående bild och slänga ur sig Neriene clathrata. Det kunde nämligen inte jag.

Vad är då Neriene clathrata? Jo det är ännu en högst vanlig spindel i den stora täckvävarfamiljen (Linyphiidae). De blir uppemot 5 mm och hör, likt sina släktfränder (Neriene), till familjens större arter. 
Honan på bilden blev avporträtterad i samband med att hon dök upp medan jag rensade lite bland utblommade sibiriska nunneörter. Undervegetationen nära marken är tuvbaldakinspindelns favorittillhåll.
Hon blev samtidigt trädgårdens elfte bekräftade täckvävar-art, 40de spindelart och 336:e djurart. Och siffrorna stiger läääääänge än...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar