lördag 6 juni 2015

Gömslespindel

Nästa spindelpresentation. Mitt första fotografi av en representant för panflötjsspindlarna - Hahniidae. 

Den här... den här... denna... spind...

... Nämen alltså... okej... innan vi går vidare... Hallå!! ... "Panflötjtspindlar"!
Är det någonting som Kommittén för svenska artnamn verkligen borde ha satsat resurser på, är det att lägga upp en stor och saftig hemsida där man klart och tydligt förklarar bakgrunden till detta namnval. 
Nu har visserligen den här arten "gömslespindel" som sitt svenska namn, men det har verkligen ingen skillnad. Varje gång jag ser någon art ur Hahniidae kommer El Condor Pasa härefter att spelas upp av min inre grammofon. Höga berg, Inkatempel och lamadjur passerar revy.

Edit: Frågetecknen har rätats ut! Panflöjten sitter längst bak på spindelns opisthosoma (bakkropp)... där spinnvårtorna är positionerade i en rad.

Gömslespindeln - som heter Cryphoeca silvicola på vetenskapiska - kan hittas lite här och var i anslutning till träd och buskar, där den företrädesvis kanske helst gömmer sig i skrovlig bark eller bland nerfallna löv. Arten är vanlig och spridd över hela Finland.
Trots dess relativa vanlighet är det kanske inte ändå helt lätt att faktiskt få ögonen på den. Dessa spindlar är nämligen hyfsat små. Bildens exemplar är knappt 3 mm och mycket större än så blir de inte. 3,3 mm har jag sett att man anger för honorna.

Från "gårdssafari" 31.5.

Hmm... påminner inte bakkroppens teckning om något mönster som kunde synas på en poncho från bergen högt upp i Anderna?


Edit 2: och om någon undrar över valet av video... givetvis väljer utgångspunkten att använda sig av mycket smör och en smula Spanien - där delar av videon antagligen är inspelad - med en gåsgam som stand-in för kondoren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar