söndag 21 juni 2015

Gyllene bisonfluga

När jag första gången fick syn på dessa flugor i trädgården, blev jag inledningsvis totalt ställd. Tankebanorna kortslöts och jag rotade bland helt fel flugsläkten. Inte förrän efter en dryg veckas funderande lyckades jag lösa gåtan. Precis som i så många andra liknande fall så dök svaret också upp när jag var i färd med att kolla andra saker.

Då, när det begav sig, var det ganska många av dem i trädgården. Sedan dess har de endast setts ytterst sporadiskt. Här om kvällen fick jag åter korn på en fluga och nu fick jag även chans att ta en bild (av en levande).

Alla som vistas i närheten av bondgårdar eller andra ställen där större mängder djurbajs kan hopa sig, har säkerligen sett dessa alldeles vanliga flugor - dyngflugor - Scatophaga stercoraria.
En relativt unik - eller i alla fall ovanlig - detalj med dyngflugorna, är att hanen är större än honan. Skillnaden är inte bara marginell - det är tydligt märkbart. Han har dessutom också en mer högrest och kraftig kroppsform. Han uppvisar också en mer mättad gul färgton än honan. 

Larverna lever av, och växer upp i, dynga. Därav namnet förstås. De vuxna uppehåller sig runt den eftertraktade dyngan av två orsaker. Äggläggningen är en sak men de vuxna flugorna jagar också byten bland exkrementerna. Bajs lockar som bekant till sig en hel del småkryp och bland dem en hel hoper olika andra flugor. Sådana flugor tycker dyngflugan om.

Desa gyllengula, centimeterlånga flugor är kanske inte fjärilsvackra eller gasell-eleganta. Men de är ändå en slags fröjd för ögat. Så även om dynga i sig inte är av ondo så har det förstås en viss negativ klang. Därför tar jag mig nu friheten att döpa om denna estetiska varelse (se rubriken) och samtidigt riskera total förvirring bland svensktalande entomologer.

Orsaken till den lilla dyngfluge-invasionen (...se där... håller mig inte ens själv till nya namnet) då när de orsakade vissa frågetecken, hade att göra med en leverans av lama-bajs, som skulle fördelas i diverse rabatter.

Familjen som dyngflugorna tillhör, heter för övrigt Scathophagidae - kolvflugor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar