måndag 17 februari 2014

5. Ymnighetshornet

Noshörningen får här stå som den absolut största symbolen för all illegal handel med vilda djur. Det är en handel som är så ofantligt stor att det inte går att förstå hur många tusen ton djur eller djurdelar som ständigt transporteras hit och dit på det här jordklotet. En stor del av dessa djur lider dessutom akut risk att för evigt svepas bort från planetens yta bara för att någon kultur fått för sig att djuret är status, pälsen är status eller att man kan äta delar av djuret som hokuspokus-medicin. Noshörningshorn ska ju t.ex. få snoppen att peka uppåt i timtal och det är man beredd att betala giganorma summor pengar för. Det skulle onekligen vara billigare att äta sitt eget hår eller tugga på naglarna eftersom innehållet är samma som i noshörningshornet. Effekten skulle också vara identisk - dvs. ingen effekt alls. Men marknaden är givetvis smart. När noshörningshornen mals ner  till pulver blandas numera också viagra in. Köparen får alltså vad han betalar för och noshörningshornet ”fungerar” bevisligen. Man skulle kunna tro att världen kommit längre än så - att människan faktiskt inte borde tro på gamla och uppenbart falska föreställningar. Men det är tvärtom. Noshörningsjakten har eskalerat alarmerande de senaste åren och 2013 var ett rent katastrof-år. Aldrig tidigare har så många noshörningar (eller elefanter för den delen) mejats ner bara för att någon behöver få tag på de produkter vars astronomiska värde egentligen baseras på fantasi och någon slags löjlig status.

Sydafrika har ca 80% av Afrikas noshörningar. För tio år sedan (2003) sköts 22 st och förra året 2013 blev 1004 noshörningar offer för hornjakten. Hittills i år ligger siffran på 86 registrerade skjutna. Om den siffran stämmer så slutar året på över 1000 döda ännu en gång. Om ökningstrenden håller i sig så blir det långt värre än så. Trubbnoshörningen är ännu ganska säker rent numerärt. Sydafrika beräknas ha knappa 19 000 trubbnoshörningar (2010) men siffran krymper. Totalt har Afrika ca 20 400 trubbnoshörningar. Den nordliga underarten består bara av 7 st exemplar (om nu inte någon unge fötts nyligen) som lever i ett halvvilt tillstånd.
Spetsnoshörningen är det synnerligen bedrövligt med.
Räknar man ihop alla djur från de tre kvarvarande underarterna kommer man till totalt ca 5000 i hela Afrika varav Sydafrika huserar ca hälften. Den östliga underarten är på existensens brant och den västliga förklarades utdöd 2011.
När jag nu ändå är i gång med stora djur och siffror så kan jag lika väl nämna elefanterna också. I Afrika beräknas 300 000 elefanter finnas kvar. Det låter som en hyfsad siffra men är långt från de nästan 10 miljoner elefanter som en gång uppskattas ha funnits på kontinenten. Med tanke på att närmare 40 000 elefanter dessutom årligen faller offer i jakten på elfenben så är 300 000 plötsligt en pyttesumma. En annan alarmerande tendens är att de skjutna elefanterna blir allt yngre pga. att de äldre djuren med stora betar blir färre. Dvs. de skjuts innan de blivit könsmogna vilket gör att återväxten försämras. Det i sin tur kan allvarligt påverka och försämra de kvarvarandes överlevnadsmöjligheter då de förlitar sig mycket på långa säsongsvandringar vars rutter går i arv/lärs in från generation till generation.

Men tjuvjakt och illegal handel gäller alltså en uppsjö av djur - och även andra organismer. Själva tjuvjägarna är oftast från den fattiga lokalbefolkningen och i någon mån är det inte omöjligt att förstå dem. Dessutom sitter inte dessa tjuvjägare inne med all den information om statistik, siffror och allt annat som gör att jag kan sitta här och vara rädd att hårsäckarna ska självantända. Ilskan riktas givetvis mot mellanhänderna som tjänar storkovan samt givetvis mot de slutliga köparna som enbart drivs av prestigefantasier och egoism.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar