måndag 3 februari 2014

Hoppsanresultat med en liten kameraprovning

Gjorde igår (söndag) några snabbtest med GH2-huset och Canon FD 200 Macro f4-objektivet.
Resultaten blev allt lite lustiga.
Först ett bär från vårt lilla Rosenhagtorns-träd. Testade också med lite olika fokusinställningar och stackade bilder. Bäret här ovan är tre fokusstackningar.

Svamp som växer vid vissa (döda) knoppar och kvistar i en hästkastanj. Den här bilden består också av tre fokusstackade exponeringar.

Med mer extrem närbild blir skärpedjupet kortare. Här är det 13 exponeringar och då är motivet inte skarpt "hela vägen" heller. Men det finns också suddiga partier där sådana inte borde finnas. Det beror nog på att jag var utomhus, att motiven rörde på sig en aning i vinden och att de då flyttade på sig mellan exponeringarna. Så trots att jag justerade fokuseringen längre bakåt vid varje exponering blev det i praktiken inte en jämn "fokusvandring" över motivet. I den bemärkelsen är de en aning misslyckade.
Resultaten blev som sagt lite småroliga så jag slänger upp dem här och nu trots allt. Den grå bakgrunden är ingen arrangerad yta eller efterhandskonstruktion i bildbehandlingen. Det oerhört korta skärpedjupet och samtidigt relativt stora brännvidden (200 mm) ordnar bakgrunden på det där sättet.

Edit 16.11.2019: Svampen torde vara cinnobergömming (Nectria cinnabarina) som har ett eget inlägg här.


2 kommentarer:

  1. Det finns väldigt mycket fler svampar än man tror i naturen, och många av dessa kan vara mycket estetiska om studerar dem på nära håll. En av de större, som många brukar se är Rhytisma acerinum, som orsakar tjärfläcksjuka på framförallt lönnar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oerhört många ja. Och många av dem är synnerligen viktiga. Senaste Vetenskapens Värld på SVT var bra. Handlade ju mycket om svamp.

      Radera