söndag 31 mars 2024

Passaloecus corniger

Jag vet inte varför antennerna saknas. Kommer inte ihåg att de skulle ha gått av i samband med monteringen (2020) men det är inte omöjligt. 

Det är förresten inte någon större fara med de saknade antennerna. Nu ser man tydligt den "tand" som är belägen mellan antennfästena och som till storlek och form är bra diagnostisk karaktär för Passaloecus corniger... tillsammans med andra diagnostiska karaktärer förstås.

Honan är ca 6 mm lång (precis som de "ska vara") och ingår i det insamlade materialet av döda insekter funna i trädgårdens växthus 2020.

P. corniger rapporteras bygga bon i vassfritflugans (Lipara lucens, Chloropidae) gallbildningar på vass (Phragmites) men hittas också i skrymslen i gammalt timmer vilket gör att arten även påträffas bland mänsklig bebyggelse (se ref.).

Byten för larverna är bladlöss (Aphididae) i bl.a. släktena Aphis och Anuraphis. Enligt uppgift verkar P. corniger ibland stjäla bladlössen ur andra Passaloecus-bon. Det gäller måhända främst stöld från andra arter i släktet men uppenbarligen ibland även från artfränder. Eventuellt är beteendet främst förekommande när populationen är tät (se ref.).

Fältfoto av arten i detta äldre inlägg.



Referens:

O. Lomholdt. 1984
The Sphecidae (Hymenoptera) of Fennoscandia and Denmark (Fauna Entomologica Scandinavica, Vol 4.)
E. J. Brill / Scandinavian Science Press Ltd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar