tisdag 26 mars 2024

Rhopalum coarctatum

Rhopalum coarctatum är den oftast rapporterade av släktets tre arter möjliga att påträffa i Finland. 

Det här är en hane vilket syns på antennerna som med önskvärd tydlighet skiljer den från de övriga två arternas hanar. Andra skillnader är den säregna munskölden (clypeus) och bakbenens svullna tibia med gulröd yttre halva. Sistnämnda karaktär återfinns på honorna.






R. coarctatum skiljer sig inte så mycket från R. clavipes beträffande var och i vilka material bocellerna anläggs. Ihåliga eller märgfyllda växtstjälkar av olika slag är oftast prioriterade men även flyghål av vedlevande skalbaggar kan fungera. 

Byten som tas är oftast små tvåvingar (Diptera) tillhörande en mängd olika familjer.

Av de tre arterna möjliga att observera i landet har jag nu R. gracile kvar.
R. gracile är fullt möjlig att hitta i Österbotten. Det är en art som tycks vara knuten till vatten och främst då på grund av att vassrör (Phragmites) är vad den vill bygga bon i.
På Storsand (Monäs, Nykarleby) är R. gracile rapporterad. Jag har ju ofta spanat efter småkryp där men hittills inte lyckats notera arten i fråga. Spanat specifikt efter den har jag ju i och för sig inte heller gjort. 
Alla tre arterna är ganska små (5 - 8 mm) och därmed inte så iögonenfallande alla gånger.

Bådaviken, som jag ju tenderar frekventera, inbegriper stora mängder vass och där är det kanske skäl att göra riktade eftersökningar. Faktum är att jag rent allmänt inte alls undersökt Bådavikens vass på något sätt som ens tillnärmelsevis kan förknippas med ordet "undersöka". Det enda ögonen hittills spanat efter bland vass-stråna och vipporna har varit spindlar.
Skärpning alltså!

Denna hane är hittad död i trädgårdens växthus 2020 och tillhör således det insamlade material jag för närvarande går igenom och dokumenterar.



Referens:

O. Lomholdt. 1984
The Sphecidae (Hymenoptera) of Fennoscandia and Denmark (Fauna Entomologica Scandinavica, Vol 4.)
E. J. Brill / Scandinavian Science Press Ltd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar