torsdag 17 oktober 2019

Venedigresa. Del 1 - Husvaxspindel

Arbetet ledde till en vecka i Venedig. Det har åter varit besök på stadens konstbiennal vilken är en av de viktigaste internationella samtidskonsthändelserna.  En lite haltande makroutrusting drogs med ifall jag skulle råka få syn på något intressant i något lämpligt läge.

Särskilt många spännande möten lyckades jag inte skrapa ihop. Tiden ägnades som vanligt nästan helt och hållet åt arbetsrelaterade göromål. En spindelfoting hittade jag i hostellets trappa men hade varken kamera eller insamlingsmöjligheter just då. Så den fick vara.

Här är i alla fall en kompis som sprang omkring i lägenheten. Det är ingen riktigt galet exotisk spindel, utan en som också är påträffad enstaka gånger här i Finland. Själv har jag dock inte sett den tidigare. Spindeln är en släkting till vår vanliga fettspindel (Steatoda bipunctata) och heter husvaxspindel - Steatoda grossa.

Honorna liknar delvis fettspindeln, men är något större (uppemot 10 mm kroppslängd) och har aningen avvikande teckning på bakkroppen. Hanarna (bilderna) är mycket mer långbenta än fettspindelhanar och har tydlig, karakteristisk teckning som gör att de rimligen inte kan förväxlas med andra arter.

Husvaxspindel är kosmopolitisk och, likt fettspindeln, vanlig i mänskliga boningar och konstruktioner.

På engelska sidor florerar en del påståenden om att dessa kan vara obehagliga att bli bitna av och att det kan resultera i yrsel, illamående, feber, blåsor och allehanda andra symptom - dock inte symtomen död. Men dylika utsagor är inte förbundna med någon stor dos sanning, utan är resultat av en del missförstånd eller ren felinformation som gett upphov till myter. Släktet Steatoda kallas False Widows på engelska och det finns väl någon art som eventuellt kan ge lite obehag vid bett. Men farliga är de absolut inte. Benägna att bita är de heller inte och påminner på det sättet om våra fettspindlar vilka ju kan hanteras utan problem.

Även den här hanen plockade jag upp med händerna och hanterade. Nu var han dessutom så pass liten att han nog hade haft svårt att ens bita igenom skinnet om han fått för sig att flippa ur och frångått sitt normala beteende.

Egentligen tänkte jag inte ens orda om spindlar och bett då det ju är helt irrelevant. Men eftersom myter och desinformation ändå är i rörelse ute på the world wide web är det väl en viss poäng med att någon gång också lyfta fram sådant vid tillfälle.

Efter fotosessionen fick han givetvis återgå till sina sysslor i lägenheten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar