onsdag 16 oktober 2019

C. marginatus-uppföljning

Vuxna exemplar av Coreus marginatus har jag lagt upp tidigare i samband med ett litet objektivtest. Här är ändå en liten uppföljning på det här inlägget från augusti där jag hade lagt upp bilder på arten i dess tredje och fjärde nymfstadium - samt länkar till bilder med första och andra nymfstadiet.

Arten sägs gilla skräppor (släktet Rumex) men här i trädgården är den primärt observerad på hallonbuskarna. Hur mycket de äter (suger växtsaft) av hallonbuskarna vet jag inte. Måhända väljer de mest att sitta i buskaget och enbart lapa sol eftersom det är skyddat och varmt vid en vägg i söderläge. I och för sig är det sparsmakat med skräppor på nämnda plats. 

Arten lär vara ganska benägen att flyga och kan säkert enkelt förflytta sig mellan mat och skyddad plats. Jag har dock inte sett dem flyga särskilt många gånger. Stör man dem i solbadandet kryper de oftast bara ner på undersidan av det blad de sitter på.

Dessa vuxna individer kommer att söka sig i skydd inför vintern varpå de parar sig och lägger ägg inkommande vår. Exemplar i första nymfstadiet brukar här i trädgården börja dyka upp i första halvan av juli.

Dessa bilder togs 3.10.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar