onsdag 30 oktober 2019

Rökticka

Den senaste tidens svampinlägg har kretsat en hel del kring tickor - dvs. de svampar vi känner som vedlevande men som egentlligen inte behöver vara överdrivet nära besläktade. 

Bilderna i det här inlägget visar en svamp som växer i en kvarstående och relativt hög (ca 1,5 m) stubbe av ett gammalt äppelträd som tyvärr bröts sönder förra hösten. Skörden var stor och tyngde grenarna samtidigt som marken var så torr att rötterna släppte på sina ställen varpå träden började luta och en del av dem bröts sönder.

En delorsak til att de rämnade handlar också om att de redan tidigare varit angripna av olika svampar som t.ex. denna Bjerkandera fumosa - rökticka.

Stubben står som sagt kvar och något liv är det i den. I somras har den nämligen skjutit ett antal vattenskott. 

Jag fick hjälp med artbestämningen i en svampgrupp. För precis som jag skrev i föregående inlägg ät mina svampkunskaper bara i barnskorna.

Rökticka är parasit på flera olika lövträd och sägs föredra relativt fuktig miljö. Klustren av fruktkroppar i bilderna ovan är kring 20 cm breda. Fruktkropparna i bilden nedan är enbart småttingar på några centimeter.

Rökticka är en vitrötesvamp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar