måndag 14 oktober 2019

Riska under trädgårdseken

Svampar har jag tänkt ta mig an flera gånger. Särskilt mycket verkstad har den tanken inte resulterat i. Visst finns en del svamprelaterade inlägg redan på den här bloggen men många av dem handlar inte om de svampar vi normalt tänker på när vi hör ordet svamp - dvs. de svampar som bildar fruktkroppar med fot och hatt likt svampen på det här inläggets bilder.

Svampar är så mycket mer än bara de som vi människor ofta relaterar till som antingen läckra, ätbara, oätbara eller giftiga (basidiesvampar / Basiciomycota). Svampar är ju t.ex. också sådana som angriper insekter likt denna Entomophthora samt brödmögel och liknande.

Man räknar väl med att det finns någonstans kring 10 000 olika svamparter här i Norden. På Laji.fi är 7837 arter listade. och av dem är 3669 stycken basidiesvampar. Det är med andra ord ett digert arbete om man ska försöka sätta sig in i artning av svampar.

Men det är ju ungefär samma som med alla hundratals små parasitsteklar och tvåvingar vilka även de kräver partikelfysik-anläggningar à la CERN för artning. Så varför inte kasta sig in i ännu ett hopplöst område vad lekmanna-artning beträffar?

Under den stora, centralt belägna eken i trädgården finns den här riskan. Fruktkropparna dyker ofta upp i augusti men beroende på väder och temperatur kan det ibland ske senare. I år var fruktkropparna som mest talrika i slutet av september.

Vilken riska det rör sig om är fortfarande obesvarat. Den är liksom lite anonym i sin uppenbarelse, något den delar med ett antal olika tänkbara arter. I Finland är 69 olika riskor i släktet Lactarius listade.

Smaken är någorlunda stark med en viss bitter eftersmak. Dock inte med samma sting som skäggriska eller än mindre pepparriska. Expertisen i en större svampgrupp har inte heller lyckats plocka fram någon (enligt dem) kvalificerad gissning på basis av dessa bilder. Stinkriska och ekriska har nämnts då dessa är förknippade med just ek. Det är dock med tveksamhet de gissningarna framförts och det finns antagligen en del andra tänkbara alternativ. De båda nämnda arterna är här i landet enbart rapporterade från sydligare breddgrader.

Så riskan må vara vad den är. Får fortsätta rota i potentiella svar.



5 kommentarer:

  1. Svamp är bland det roligaste jag vet ... hade en svampblogg, men tog bort den, då jag blev bestulen på både bilder och text.
    Alltid vanskligt att arta en svamp med bara bilder, men spontant skulle jag gissa på ekriska - typiskt för den är annars lukten - den luktar bärfis!
    Enligt ArtDatabanken finns det i Sverige 109 olika arter av riskor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det finns risker med att lägga upp bilder och text på nätet. Vad bilderna beträffar (speciellt de bättre) borde man ju ha "vattenstämpel" med sitt eget namn på något ställe som blir svårt att beskära bort för bildtjuvar.

      Jo artning bå basis av bilder är knepigt i många sammanhang.
      Någon specifik lukt i stil med bärfis har jag inte känt från dessa svampar. Det kan förstås ändå vara ekriska som mycket riktigt är en av de potentiella kandidaterna. I Finland är den dock enbart rapporterad från landets allra sydligaste delar längs kusten - med ett undantag "norrut" i Tavastehus. Men dylika saker handlar förstås om rapportering och inte enbart om verklig förekomst. Så man ska inte stirra sig blind på den saken.

      Radera
    2. Gällande olovlig användning av bilder så har jag också skrivit in i blogginformationen att jag sänder faktura ifall jag hittar någon som kopierar och publicerar mina bilder. Men det är förstås ett hopplöst arbete att hålla reda på eventuella bildstölder också. Man kan göra bildsök, men det är arbetsdrygt.

      Radera
  2. Det gäller nog att finna en person som har specialintresse just för riskor. Dessa personer finns ju för de flesta svampgrupper och antingen kan de direkt identifiera den (vanligtvis via mikroskoperande av torkat exemplar), eller så sekvenserar de idag ITS-regionen

    SvaraRadera