lördag 26 oktober 2019

Mycenoid

Någon följare kanske noterade det här inlägget?
Här kommer följande svamp från trädgården denna höst. Inte säkert att det blir särskilt många fler svampinlägg den här säsongen eftersom jag inte dokumenterat fler och de flesta fruktkroppar av trädgårdens olika arter börjar vara borta nu. Jag har inte riktigt fotograferat svampar ute på de platser jag rört mig heller. Måhända mer kring detta nästa säsong.

Svamp kommer jag säkerligen att orda om lite senare hur som helst. Har nämligen införskaffat några böcker som ska få komma in på bloggen så småningom.

Dessa nyanskaffade böcker innebär förresten att jag sannolikt också letar mig tillbaka till tidigare inlägg med svampar och editerar information - alltså namnger en del av tidigare art-frågetecken.

Svampen är sannolikt någon art i det relativt stora och lite krångliga släktet Mycena (hättor) - eller möjligen något närbesläktat i familjen Mycenaceae. Jag har lagt upp bilderna i en svampgrupp utan resultat. Troligen behöver man kika på detaljer - bl.a. sporer - i mikroskop för att komma någon vart. 

Hättorna - eller i alla fall en hel del av arterna - verkar enligt litteraturen också fortfarande inte vara helt undersökta i minsta detalj. Arterna kan vara variabla och det tycks råda osäkerhet kring hur de är besläktade med varandra och en del av dem ingår i svårbedömda artkomplex.

78 arter är listade på Laji.fi. Jag har inte hittat artspecifika egenskaper som skulle ge mig riktigt bra ledtrådar med den här. Den känns helt enkelt lite för anonym. Sådant brukar i och för sig handla om ren vana - eller alltså ovana i mitt fall.
Formen på skivorna närmast foten (sista bilden) kan eventuellt vara till viss hjälp.

Det finns några arter som jag i egenskap av lekman kunde luta lite försiktigt mot rent utseendemässigt. M. filopes och M. metata är två sådana. Men de känns inte klockrena heller. Båda tycks dock vara hyfsat vanliga i landet men det betyder i och för sig inte mycket.

Svamparna växer i gammal murknande "kvisthack" innehållande mestadels rester från lövträd. Det gör att man antagligen kan avfärda M. metata som sägs främst gilla viss barrträdsmaterial och viss surhet.



3 kommentarer:

  1. Ja, mycenorna är knepiga ... och inte några som jag haft riktig ork att ta mig an ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo man borde ju köpa bokverket Funga Nordica (Kan hittas för ca 85€) samt ett mikroskop som tillåter koll av sporer.

      Mitt nuvarande stereomikroskop är mer anpassat för insekter.

      Det kostar om man själv ska nyckla fram art.

      Radera
    2. ...Eller låna bokverket från biblioteket. Det finns säkerligen åtminstone som fjärrlån.
      Men jag har ju en del tvångstankar om att ha böcker i egen bokhylla.

      Radera