onsdag 24 augusti 2016

Jöusan. Del 4 - Barkkrabb

Jag söker ett efternamn... Michael och Sarah har detta efternamn. De är inte släkt och den ena är rolig medan den andra är allt annat.
Sedan söker jag andra halvan av en fågel som börjar med rör.
Lägg ihop dessa två ord. Vad får man då?
Jo palindrom så klart!

Sedan tar man en palindrom och plussar ihop det med ett b samt ordet spindel. 
Vad får man då?

------------------

Utgångspunkten fortsätter beta av den lilla ynka del av Jöusans spindelfauna som Utgångspunkten fick dokumenterad under en liten utfärd till nämnda plats. Idag kommer turen till en knappa halvcentimetern liten, platt, brun och aningen skrynklig representant för familjen Thomisidae.

Dess vetenskapliga namn är Coriarachne depressa, som på svenska har fått namnet barkkrabbspindel. Hela dess lekamen är som gjord för att leva närmast osynlig på trädstammar. Det är i och för sig inte särskilt konstigt eftersom evolution förstås ser till att gynna vissa egenskaper, samt därmed bidra till att exempelvis just barkkrabbspindeln med tiden blivit fysiskt anpassad att röra sig bland bark och gömma sig i smala springor. Krabbspindlar väver inga fångstnät. Att inte vara allt för iögonenfallande är således positivt både i egenskap av jägare och jagad.

På Jöusan lever dessa krabbspindlar granne (på samma trädstammar) med både Salticus cingulatus (stamhoppspindel) och Pseudeuophrys erratica (hällhoppspindel).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar