lördag 13 augusti 2016

Firar 500 med ett statistik-inlägg

Föregående inlägg med en Ophion sp. (eller O. cf. pteridis) bjöd förresten på art nr 500 i den här bloggen. Nu ska jag förstås inte sitta här och benhårt hävda att jag verkligen har prick 500 arter, men det torde i alla fall vara hyfsat korrekt - säg med en felmarginal på plus-minus 3.
Alla publicerade kräk är inte artbestämda... men de är ju arter ändå.

Och för att jag gillar statistik följer här några siffror.

- Det här är inlägg nr 899 sedan 21.2.2013 då bloggandet inleddes.
- 361 inlägg inbegriper fåglar
- De tre fågelarterna jag bloggat mest om är havsörn (25 ggr), gråtrut (23 ggr) och storskarv (22 ggr).
- 335 inlägg handlar om insekter
- Flest insekts-inlägg har på familjenivå tillägnats blomflugorna. 30 st.
- Spindeldjur finns i 93 inlägg.
- 26 inlägg har handlat om täckvävarspindlar, som lokalt också är artrikaste familjen.

Reflexioner: 
- Det blir förhållandevis få spindlar trots att jag hyser ett aningen extrastort intresse för dessa.
- Det tog 3,5 år innan jag hade bloggat ihop 500 arter. En något avtagande inläggs-takt kan  antagligen innebära att jag tar ytterligare fem-sex år på mig innan bloggen når 1000 arter. Förutsatt att bloggen upprätthålls. Sådant vet man aldrig.

Jag gör förstås observationer på flera olika ställen, men lite extra koll håller jag inom den begränsade undersökningsruta som tomten (trädgård och byggnader) får utgöra. Samlandet är i stort sett endast okulärt och med dokumentation genom fotografi. Några enstaka fönsterdöingar, drunknade och andra förolyckade insekter har jag tagit till vara. Jag är inte alls särskilt systematisk eller intensiv i samlandet. Det har hittills skett under små korta stunder nu som då. Centralt är också att det bara är en kul grej jag gör när jag tycker att jag har tid. Inget "måste". Ett målmedvetet arbete skulle förstås betyda att antalet observerade arter skulle vara mycket, mycket större. Jag har således mycket kvar att upptäcka.

- Totalt 417 olika arter finns på listan över sådana som är observerade på tomten
- 59 spindeldjur (Arachnida).
- 52 spindelarter ur 15 familjer.
- 293 olika insekter varav t.ex. 85 tvåvingar (Diptera), 52 fjärilar (Lepidoptera) och 73 steklar (Hymenoptera).
- 1 representant för familjen Pteromyzontidae - ett levande nejonöga som troligen slarvats till trädgården av någon katt eller fågel.
- 42 fågelarter har någon gång observerats i trädgården. Regeln är att de bör ha landat i trädgården. Överflygande svanar räknas alltså inte. Värt att nämnas är kanske en period under 90-talet då vi hade hela tre olika ugglor som testade en vertikal sittpinne på uthustaket. På den pinnen satte sig såväl berguv, slaguggla och kattuggla vid några enstaka tillfällen - samt förstås vid skilda tidpunkter. Under de senaste 15 åren har dock inga ugglor synts till.

Det om det.

2 kommentarer:

 1. Jag antar att det är fler arter, eftersom många av insekterna och spindlarna fotograferats på olika växter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja växter är också arter. Jag får helt enkelt gå igenom allt och även räkna med dem. Skärgårdsfloran från ringmärknings-sessionerna lär addera en del. På många ställen skymtar lavar. De är ju dessutom nu aktuella eftersom det uppdagats att de i själva verket består av tre (istf två) organismer i symbios. Man kan komma långt med det där.

   Antalet olika organismer är dock intressant i flera hänseenden - inte minst ger det en bild av hur oerhört komplext allting är uppbyggt och sammanflätat. Varje levande (större) ting är ju en sinnrik väv av många olika organismer. Så även vi människor.

   Radera