söndag 21 augusti 2016

Jöusan. Del 1 - Hällhopp

Fick förfrågan huruvida jag var intresserad av att åka med på en spindelexkursion till Jöusan. Jag var intresserad. 

Jöusan ligger längst ut, mitt i Monåfjärden och ön kan sägas avgränsa fjärden ut mot öppet hav. På östra sidan finns en skyddad naturhamn. Strandhugg kan med mindre båtar även göras på västra sidan inne i en relativt skyddad vik. Jöusan innehåller ett antal olika naturtyper och är absolut värd ett besök ifall man är intresserad av att ta del av skärgårdsmiljö. 

Bland deltagarna fanns det några specifika arter på "att hitta-listan". Några hittades. Men jag hade egentligen inga särskilda önskemål beträffande fynd och jag tänkte närmast att jag ändå får syn på ett eller annat jag normalt inte ser. I några inlägg plockar jag därmed i all enkelhet fram några av de arter jag själv noterade, samt förstås fotograferade. Eller rättare sagt - försökte fotografera. Alla jag hittade kom inte med på bild.

Tyvärr har jag inga habitatbilder. Med i kameraväskan var bara MP-E65-gluggen (som ju blott och bart är till för puttinuttiga motiv) och EF 400 5.6L (som stannade i väskan).

Inleder med Pseudeuophrys erratica (hällhoppspindel) som frekventerade tallstammarna intill stenkumlet på sydvästra sidan. Samma tallstammar bebos även av Salticus cingulatus (stamhoppspindel). Tog dock inga bilder på den.

P. erratica är släktets enda art i Finland (och Norden). Soliga och varma platser bland och på träd, är ställen där dessa uppemot 4 mm långa hoppspindlar huserar. Framförallt är det just på stammar de föredrar att sitta och spana efter byten och partners.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar