måndag 11 juli 2016

Kustlabb + kustlabb = kustlabbungar

Det har blivit många inlägg från den pågående inventeringen och ringmärkningen av de fåglar som huserar på några skär någonstans i trakten. Här följer ännu mera.

Att det finns kustlabb i området förstår man om man läst ett par tidigare inlägg här på utgångspunkten. Även de fåglarna får ringar. 
Det är fråga om två par som bor grannar med varandra. Här ovan (båda bilderna) är ena parets äldre unge.

Och här ovan är deras tvåa. Labbar har normalt två ägg och om allt går bra föder de således även upp två ungar. Labbföräldrar kan vara hyfsat aggressiva. De här ungarnas förmyndare var dock relativt beskedliga. Ungarna ligger stilla, blänger upp ur vegetationen, får sin ring och småbits bara lite halvapatiskt medan vingen mäts. Allt är över på några få minuter.

Det andra labbparet hade något äldre avkommor. Deras första (och större) unge syns på bilden här ovan och nedan.

Medan vitfåglar (måsar och trutar) har ungar som går i något ljusgrått (el ljusbrunaktigt) och mörka kamouflagefläckar, har labbarna som synes mörka ungar. De första dunbollarna är jämnt bruna och när täckfjädrar och pennor börjar framträda har de en ljust spets/ände som bildar ett vattrat mönster.

Labbungars mat kan ha varit i två olika krävor innan det bjuds. Ingen viktig information. Bara ett litet konstaterande som slog mig. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar