torsdag 28 juli 2016

Tillbaka till silltrutarna

I uppföljningen av fågel- och i första hand silltruts-inventeringen jag varit med om, ingick observationer från gömslen.

Huvudsyftet är att spana efter de kvarvarande juvenila silltrutarna och läsa av deras ringar om det bara är möjligt. Då får man en inblick i hur många av de kläckta ungarna som tagit sig så här långt i livet. Man ser även vilka av kolonierna som gått bra och vilka som gått sämre.

Den nationella ungproduktionen av silltrutar har generellt varit ganska dålig och den finländska populationen är inte i någon gynnsam situation. I de aktuella (lokala) kolonierna verkar det ändå vara sisådär OK. Hittills tycks uppemot 0,4 ungar per häckning vara vid liv för den här säsongen. Det är en siffra som gör att lokal-populationen eventuellt kan hållas någorlunda konstant - förutsatt att överlevnadsandelen håller sig på minst den nivån.

Från gömsle har man ju chans att ta en hel del fotografier, men jag ägnade mig i stort sett nästan inte alls åt sådant. Fokus låg ju trots allt på att med kikare försöka hitta och identifiera ungfåglarna. Många adulta fåglar - par - är fortfarande kvar i närheten av sitt bo även om alla deras ungar har dött.

Några bilder tog jag ju till slut ändå under de många timmarna man kurade och spanade. Fokus var som sagt ungfåglar men av dem tog jag nästan inga bilder alls. 

Ofta var det ändå också något grässtrå i vägen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar