söndag 17 juli 2016

I diverse gölar

Besökte några vattenfyllda sandtag för någon vecka sedan och i dessa har man möjlighet att se bl.a. svarthakedopping. Mitt ärende till dessa sandtag var inte fåglar, men man kan ju inte låta bli att rikta linsen i fågelriktning ifall sådana finns i närheten - även om de nu råkar hålla sig på behörigt avstånd.

3 kommentarer:

 1. Finns det mat åt svarthakedoppingen där, eller använder den bara dessa gölar för säker häckning?

  SvaraRadera
 2. Jag är osäker på hur det ligger till.

  Dessa två sandtag är gamla och innehåller en hel del växtlighet som i sin tur säkerligen huserar allehanda småkryp. Huruvida någon av de här sjöarna har försetts med fisk (inplanterade) vet jag inte. Men svarthaken behöver väl nödvändigtvis inte heller just fisk - även om de förstås gärna äter småfisk när de har möjlighet. Dyker frekvent gör de i alla fall.

  Nu har jag inte koll på tidpunkt doppingens ankomst, häckning samt när ungarna blir självständiga. Så jag vet inte heller hur dessa har gjort med den saken. Det var hur som helst ett par var i två intilliggande gölar.

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte så mycket om svarthakedoppingar, jag tänkte bara på lommar, som ofta häckar i en säker sjö, men kan fiska i en annan sjö.

  SvaraRadera