Här i trakten har humlorna under de senaste veckorna synts döda och döende i ganska stort antal. Jag tippar dock att de är de första generationerna arbetarhumlor som nu är förbrukade. En arbetarhumla lever uppemot fyra veckor. Vissa källor säger två till tre veckor och några säger att en arbetare kan bli hela två månader gammal. Livslängden lär väl dock vara beroende av väder och temperatur, samt tillgång på föda. Samhällets storlek kan kanske också spela roll. Eventuellt har de olika humlearterna också en viss skillnad i medellivslängd. Drottningarna däremot lever ungefär ett år - eller lite drygt ett år.
Här är det Bombus lucorum (ljus jordhumla) och B. hypnorum (hushumla) som gjort sitt för den här sommaren.
Man kan ofta hitta dessa döda eller döende arbetare under lindar i städerna, det skapade ryktet att lindar skulle ha giftig nektar. Det påstods att lindens nektar skulle innehålla någon sockerart som skulle förgifta humlor! Nu har väl i alla fall de flesta insett hur orimligt det är med växter med giftig nektar!
SvaraRaderahttps://www.nabu.de/tiere-und-pflanzen/insekten-und-spinnen/hautfluegler/hummeln/02636.html
Tänkte nämna något om det där men gjorde det inte till slut. Fast egentligen är det absolut värt att nämnas eftersom det är en så utbredd diskussion detta med lindar och humlor. Så tack för kommentaren och referensen.
RaderaÄven under vår gårdslind dör humlorna i samlad tropp under slutet av sommaren.
Nej giftig nektar är en ytterst märkvärdig sak. För eventuella undrande är det förstås skäl att nämna att nektar är växters lockelse av insekter (och söderut även andra typer av djur) till träden så att pollinering ska ske. Att först locka insekter och sedan döda dem är förstås som om växterna skulle köra med preventivmedel.
Det finns dock några som envist hävdar att några lind-arter de facto har toxiska ämnen i sin nektar. T.ex. Tilia tomentosa och T. olivieri sägs ha sådan nektar och att just humlor skulle vara extra känsliga för de toxiska egenskaperna. Jag har inte rotat vidare i frågan - än. Det kan vara en fullständigt felaktig uppfattning.
Orsaken till att humlor dör under våra lindar är väl inte mer komplicerad än att linden är ett sent blommande växt - en av relativt få - och att humlorna således koncentreras till träden samtidigt som de uppnår sin "maximala arbetarlivslängd". Det sägs även att linden luktar nektar även när nektarn är slut och att humlorna luras att söka mat trots att det inte längre finns. Men vad jag läst, så sägs det att undersökta döda humlor under lindar inte dött av näringsbrist.
Jag borde absolut komma med några referenser på detta nu, men har dem inte riktigt "på tråden" för tillfället.
Hittar man halvdöda humlor under lindarna, så kan man visa att de lider brist på mat och inte är förgiftade, genom att bara mata dem (honung/socker på liten bit papper), så brukar de snabbt kvickna till.
SvaraRadera