måndag 18 maj 2015

Vackra men inte omtyckta

För snart ett år sedan - 23.5.2014 - Tog jag några bilder på den här äggsamlingen. Det är alltså skäl att kika efter dessa just nu - speciellt ifall du vill hålla dina lök och liljeväxer intakta.

Äggen är utradade på ett gräslöksblad (strå?) och äggläggaren är den vackert klarröda lökbaggen - Lilioceris merdigera.
Lökbaggen tillhör bladbaggarna (Chrysomelidae) och precis som namnet antyder mumsar dess larver helst på lök. Liljekonvaljer går också bra. Hittar man (närmast) identiska äggsamlingar på liljor eller fritillarior (klockliljor - t.ex. kungsängslilja) är det lökbaggens nära släkting liljebaggen - Lilioceris lilii - som varit framme. Båda arterna är nästan likadana som vuxna. Lökbaggen har rött huvud och rött på benen medan liljebaggen har svart huvud och svarta ben.

Under ett antal år har de (speciellt liljebaggen) varit talrika här i Österbotten. De två senaste somrarna har de ändå minskat och ställvis nästan försvunnit. Rent allmänt tycks liljebaggen vara den vanligare av de två. Likt många andra bladbaggar praktiserar dessa två arter vanan att "ramla" ner på marken så fort fara hotar. De flesta som försökt rädda sina liljor från förtäring har säkert noterat detta. När baggen väl ramlat ner på marken är den märkligt nog också oerhört svår att hitta - trots att den är så lysande röd.


2 kommentarer:

 1. Äggen må vara vackra, men larven de kläcks till är ju inte lika vacker! Där kan man tala om en omvänd ful ankungeeffekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onekligen! :)
   Och det blir ju inte precis bättre av att de (larverna) applicerar ett tjockt lager av sin egen avföring runt sig själva.

   Radera