tisdag 19 maj 2015

Safarisäsongen inledd

Kändes som om jag var ovanligt sen med att montera ihop blixtar, blixtarmar, och bälg med kamerahuset den här våren. Det kryllar ju förstås av liv där ute bland blommor och blad. Men då jag kollade när premiären skedde förra året var det 18.5. Även då var jag sent igång. 

Det är härmed alltså hög tid att börja samla observationer till den där inventeringslistan i vilken trädgårdens påträffade djur sakta men säkert skrivs in. Just nu är 310 arter noterade. Siffran stiger förstås konstant under sommarhalvåret och det nuvarande antalet är rimligtvis bara en ynka liten del av alla arter som existerar inom tomtgränsen. Dessutom finns det ganska många observerade kryp (typ pyttesmå tvåvingar, skalbaggar och annat) som inte är medräknade och som jag får försöka fokusera på i ett senare skede.

Första dokumenterade krypet är dock ingen nyhet. Allmänt näbbstinkfly - Anthocoris nemorum - är aktivt från tidig vår till sen höst. De hör antagligen till de vanligaste av våra skinnbaggar. Mera om stinkflyet här.

Således är första riktiga trädgårdssafarin genomförd och resultaten - varav de flesta är gamla bekantingar - får fläkas ut på internet via den här bloggen. Mer på kommande alltså.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar