söndag 25 maj 2014

Mera Polysphincta-stekel på spindel

Här om dagen gjorde jag ett inlägg om en ektoparasitisk stekel på spindlar.
Den sista bilden visade ytterst liten spindel med en kroppslängd på ca 2 mm. Larven på ryggen blev något så när tydlig men spindeln som mestadels var suddig i fotografiet förblev obestämd. Igår kväll gjorde jag ett nytt försök och då lyckades jag komma åt att placera kameran utan att skrämma spindeln. Därmed kan jag nu också göra en hyfsat tillfredsställande artbestämning.

Det kan möjligen röra sig om mässingssträckspindel - Tetragnatha extensa - men säker är jag absolut inte.. 
Artens honor kan växa sig till längder över 12-13 mm och med de långa benen inräknade kan totallängden börja röra sig om 30-35 mm. Här några tidigare fotografier av en mera vuxen individ.
Spindeln på bilden har ännu inte riktigt den långsträckta kroppsform som kännetecknar sträckkäkspindlarna men några av färgteckningarna avslöjar arttillhörigheten. Dels handlar det om de två långa gula linjerna på undersidan av bakkroppen samt en triangelformad ljus fläck undertill på framkroppen. Släktet kännetecknas också av väldigt långa käkar - chelicerer - men de är inte riktigt synliga på bilden.
Spindeln på bilden ligger förstås risigt till med den ryggsäcken. Sannolikt kommer mässingssträcksindeln ändå att växa till sig och leva relativt länge trots allt. Polysphincta-larven kan trots allt inte förbruka sin värd för tidigt.

Edit 12.7.2015:
Enligt uppgift är den parasiterande stekeln inte av släktet Polysphincta. Det rör sig snarare om Acrodactyla quadrisculpta som har tycke just för släktet TetragnathaAcrodactyla quadrisculpta hör dock även den till Ichneumonidae.

Referens:

Jeremy A. MillerJ. Dick M. BelgersKevin K. BeentjesKees ZwakhalsPeter van Helsdingen
Biodiversity Data Journal 1: e992 (16 Sep 2013)
doi: 10.3897/BDJ.1.e992


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar