fredag 23 maj 2014

Guldögonslända

Guldögonsländorna (även stinksländor) är tunna gröna nätvingar som är mestadels aktiva på natten. Söker man en stund i växtligheten så har man ändå god chans att hitta dem. De är nämligen ganska vanliga. Undersidan av tunna kvistar är ganska bra ställen att leta på. Det finns flera arter av dessa sländor men vanligast är nog guldögonsländan - Chrysoperla carnea. Det är högst sannolikt också den jag fotograferade här om kvällen då den satt på pärlhyacinten.

Så småningom kan man också hitta äggen. De är små, vita och längst ut på ett långt tunt skaft. Ur äggen kläcks ett riktigt litet vilddjur till larv - ett bladluslejon. Dessa larver är furiösa rovdjur som inte bara kan utplåna bladluskolonier utan också slukar andra småkryp. Ibland tar de även småkryp större än dem själva. För den som äger en trädgård och månar om sina växter är guldögonsländorna välkomna hjälpredor i kampen mot växtmarodörer.


2 kommentarer:

 1. Man kan köpa dem på nätet, som nyttodjur just för att bekämpa bladlöss. De ser stora ut, men så är ju inte en pärlhyacint så stor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man... Det visste jag inte. Tack för infon.
   Steklar på burk kände jag till men inte dessa.

   Radera