lördag 24 maj 2014

Ektoparasit på spindlar

I mitt lilla sommarprojekt "trädgårdssafari" där jag sakta men säkert försöker följa med och dokumentera de djur jag påträffar inom tomtens gränser har jag de senaste dagarna haft lite extra fokus på spindlar.
Korsspindlarna är fortfarande små. Den avporträtterade är fyra mm. Hon är som synes inte ensam och larven som ligger över hennes bakkropp är (högst antagligen) en stekellarv och det är (högst antagligen) en stekel ur släktet Polysphincta och det är (kanske) P tuberosa som lär ska vara den vanligaste av dem.

Edit 12.7.2015
Stekellarven tillhör sannolikt arten Sinarachna nigricornis.

Den parasitoida brokstekeln i fråga placerar helt enkelt ett ägg på spindeln. När larven kläckts klänger den sig fast och börjar suga ur spindeln. Den gör det dock så pass försiktigt att spindeln kan överleva länge. Om spindeln har tur kan den leva nästan ett fullångt liv och själv hinna föra sina gener vidare till nästa generation. Men till slut är stekellarven ändå klar med sitt eget växande. Då växlar den upp ätandet ett par snäpp och spindelns saga är all. Stekellarven lär sedan förpuppa sig i spindelns nät. Hjulspindlar som t.ex. korsspindeln här på bilderna hör till stekelns favoritvärdar.

Vi tycks ha haft ett visst antal av dessa steklar på besök eller så råkade jag bara ha tur. Följande spindel jag fick ögonen på hade också en fripassagerare. Den märkte jag inte av förrän spindeln var fotograferad. Den (spindeln alltså) var nämligen inte större än två mm (kroppslängd). Tyvärr fick jag bara en enda bild av den här spindeln. Den tyckte nämligen att jag var onödigt störande och drog iväg. Missade lite med fokus och hade alltså inte chans att göra om och göra rätt. Vad det är för spindel vågar jag inte gissa på basen av det här suddet till fotografi.


2 kommentarer:

 1. På våren ser man ofta humledrottningar som bär på kvalster, om nu de sedan är parasiter eller ej?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer. mitt fortsatta svar får bli i form av ett nytt inlägg:
   http://utgangspunktnykarleby.blogspot.fi/2014/05/kvalster-pa-humlor.html

   Radera