fredag 30 maj 2014

Dagslända

Är det månne dagens regn som fått denna dagsländehane att ta skydd under gårdskjulets taköverhäng. Annars borde han ju vara i full färd med att söka någon hona någonstans i direkt anslutning till det vatten i vilket han levat som larv. Han har ju onekligen lite bråttom om han ska hinna med det som borde göras under den korta tid han ska existera som imago (fullbildad).
Av hela sin livstid på kanske två eller tre år existerar han väl sisådär en till två promille av tiden som fullvuxen. Någon fungerande mun har han inte och det är ju sak samma eftersom han inte heller har något matsmältningssystem. Han får helt enkelt lov att utföra sina uppgifter på den energi som finns lagrad från den sista tiden som larv.

Jag har försökt uppbåda alla tänkbara detektivknep för att luska fram vad det är fråga om för art eller ens släkte. Men icke. Jag har hittat några tänkbara släkten i vilka jag kan se vissa likheter men långt ifrån tillräckligt för att jag ens ska våga gissa. Han är än så länge ett mysterium.

PS. Hur vet man förresten att det är en han? Jo hanarna har stora ögon medan honornas korpgluggar är mindre och oftast på sidan av huvudet. De två korta spröten under de längre hör till hanens könsorgan. Hanarna har ofta också långa framben med vilka de kan hålla honorna under parningen tätt ovanför vattenytan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar