Hushumlan - Bombus hypnorum - är en vanlig trädgårdsbesökare. Just nu består humlorna av nyvaknade drottningar som satt igång med bobygge. De äter nektar för sin egen energiförbrukning och de börjar samla pollen för de kommande larverna. På riktigt - alltså i något slags naturligt tillstånd - bygger hushumlan sina bon i ihåliga träd. Hushumlorna har dock följt med i utvecklingen och bygger numera också gärna inne i våra människotillverkade konstruktioner. Fågelholkar är inte heller ett alldeles ovanligt hushumlehus och jag noterade här om dagen en sådan humla komma ur en av trädgårdens holkar.
Ljus jordhumla - Bombus lucorum - bygger som namnet antyder sina bon nere i marken. Jordhumlorna har korta tungor som inte räcker till i fall de t.ex. vill gotta sig i den sibiriska nunneörtens nektar. Här ser man hur de bitit hål nära blommans bas.
Humlorna försökte jag fotografera med Panasonic GH2 och Canon FD 200 f4 Macro. Det var tillika ett försök att fortsatt testa den kombinationen och komma underfund med orsak och verkan beroende på olika inställningar. Jag har tidigare varit missnöjd med resultaten men började så småningom hitta något som verkade lovande. Jag måste ännu se över kamerans ljusmätning för exponeringarna vinglade mellan över och under[exponerat] värre än en vårrusig tofsvipa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar