tisdag 27 maj 2014

Kvalster på humlor

Det här inlägget får fungera som svar på en kommentar i det här inlägget om stekellarven som parasiterar på vissa spindlar.
Precis som nämns i kommentaren ser man ofta något som ser ut som kvalster på humlorna - speciellt nu på våren men också på höstsidan. Det är också mycket riktigt ett kvalster. 
När jag försökte fånga humlor på bild för en dryg vecka sedan råkade två av dessa kvalster ur släktet Parasitellus hamna på bild. Tyvärr ingen bra bild men ändå. Kvalstren sitter som synes fast under humlans vinge. Ofta ser man dem också längre fram på kroppen. Vissa humlor kan vara bemängda av dessa ljusbruna små fripassagerare.

Det har dock visat sig att kvalstren inte alls parasiterar på humlan. De verkar snarast samarbeta med humlorna på så sätt att de lever i humlornas bon där de livnär sig på rester och "skräp" - mestadels pollenrester. Man kan väl säga att de fungerar som städpatrull i humleboet. Hanarna hos dessa kvalster sägs dock vara rovdjur och man antar att de jagar och äter andra kvalster som kanske skulle kunna utgöra ett hot mot humlorna. Det kan kanske t.o.m. vara så att humlorna är relativt beroende av sina Parasitellus-kvalster.

Orsaken till att kvalstren sitter på humlor under våren och hösten har att göra med att även de måste övervintra tillsammans med en drottning. För att kunna sköta om den egna spridningen liftar kvalstren ut ur boet med det egna samhällets humlor - och troligen oftast då med nästa generation drottningar samt hanarna som själva är på jakt efter nya drottningar. Därefter börjas allt på ny kula. Kvalstren övervintrar med en ny drottning och blir en del av (förökar sig i) hennes samhälle följande sommar.
Möjligen kan kanske kvalstren överleva vintrarna i humlornas bon också men det finns ju inget som garanterar att humlor återanvänder ett gammalt bo. Då blir givetvis kvalstren utan det pollen de lever av.
Det händer att vissa drottningar är så fulla av kvalster att de inte kan flyga. Då kan man förstås försöka plocka bort en del - om man så önskar.

Jag har ingen referens just nu. Läste om det någon gång i vintras men kan i nuläget inte riktigt hitta den texten. Däremot finns det nog en del kring dessa där ute på nätet men de citerar nog säkert ungefär samma källa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar