lördag 13 juli 2024

Trädgården 7.6. Skogssniglar

Trädgården är relativt snigelfattig vad artantal beträffar. Hittills är tre arter observerade.
- Åkersnigel Deroceras reticulatum.
- Brun skogssnigel Arion fuscus.
- Parksnigel Arion fasciatus (hittills med ett litet, efterhängset frågetecken).

Så länge mördarsnigel Arion vulgaris håller sig borta får man vara glad.
Pantersnigel Limax maximus håller till på östra sidan av staden men har hittills inte letat sig till kvarteret där den här trädgården finns. Samma gäller ängssnigel Deroceras agreste men trädgården bjuder inte riktigt på den typ av miljö ängssnigel helst vill ha.

Brun skogssnigel ovan.

Dokumenterade igen en parkssnigelfärgad skogssnigel. Slemmet runt luftbubblan ser minsann färglöst ut och då är det mer än bara snigelns färgsättning som talar för att det faktiskt är parksnigel och inte någon blek brun skogssnigel. Parksnigel är inte så ofta rapporterad norr om allra sydligaste Finland.

Båda sniglarna fotograferades nattetid.



2 kommentarer:

  1. Jag såg lokalt när mördarsnigeln dök upp, föga förvånande såg jag massförekomst av den först intill en lokal plantskola . Importerade växter tar med sig många ofrivilliga besökare och man skulle nog också kunna hitta exotiska insekter i närheten av plantskolor också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många av sniglarna och en del av snäckorna har vi, människor, minsann spridit effektivt med växthandeln.
      Många av växterna är dock numera väldans behandlade med allehanda småkrypsdödande medel just pga. oron för spridning av oönskade arter.
      Det har bl.a. omtalats gällande växter man sår eller planterar för att dra till sig bin och fjärilar. Dessa innehåller ibland så mycket insektsgifter att deras nektar och pollen är rentav farligt.

      Svårt att hålla sig från att spana en smula efter mer exotiska småkryp när man (läs jag) befinner sig på plantskolor eller i andra former av växt-/blom-butiker.

      Mest ser man ju knätofsspindel... vilket påminner mig om att en sådan kom hem med en krukväxt för ett drygt år sedan och är fortfarande odokumenterad.

      Mitt eget bästa exempel på exotiskt fynd i dylika är antagligen Aphaereta vondelparkensis.
      http://utgangspunktnykarleby.blogspot.com/2024/01/aphaereta-vondelparkensis.html
      Jag skriver "antagligen" därför att det inte med säkerhet kan avgöras hur den hamnat i växthuset. Import med någon planta är ändå helt i enlighet med Ockhams rakkniv.

      Radera