tisdag 21 november 2023

Bådaviken 2.9. Del 12 - Lavsnabblöpare

Jag hänföll till ett positivt utrop alldeles för mig själv och till mig själv... där ute vid den där björken på ett ställe jag inte sett lavsnabblöpare Philodromus poecilus tidigare.

Jag har tidigare uttryckt viss oro över att lavsnabblöparna kan tänkas riskera minska och kanske försvinna från Bådaviken i takt med att de stående döda alstammar spindlarna verkar föredra ramlar över ända. Samma "oro" gäller för övrigt halssteklarna samt de på halssteklarna parasitiska steklarna (Rhyssella approximator, Aulacus striatus, Xiphydriophagus meyerinckii och Pseudorhyssa alpestris) som jag hoppas få fortsätta observera. Den gångna sommaren har jag dock endast sett enstaka R. approximator och ingen av de övriga nämnda.

Att hitta lavsnabblöpare på björkstammar har varit lite av en förhoppning. Rent teoretiskt borde de nämligen inte ha något emot trädslaget i fråga. Därför blev jag glad över att hitta åtminstone denna subadulta hane på björk eftersom det finns större chans att lavsnabblöparna fortsätter sin närvaro i Bådaviken om de inte enbart förlitar sig till döda alstammar. Rimligen borde de finnas på levande alar också - men som jag har letat!
Tidigt under våren hittade jag en lavsnabblöpare i en annan del av viken där jag inte heller tidigare sett dem. Det är glädjande att notera eftersom de glesnat betänkligt i den ca 80 x 40 meter lilla yta där jag för några år sedan hittade arten på var och varannan död alstam.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar