onsdag 29 november 2023

Frill 8.9. Del 5 - Bredkantad asbagge

Total fotograferingsmiss när denna asbagge skulle dokumenteras. Jag hann åstadkomma tre oskarpa bilder innan baggen smet.

Hade gärna haft lite mera skärpa på antennerna i bättre vinkel, men vågar på basis av täckvingarnas kanter samt vad jag kan notera av antennlederna hävda att det är bredkantad asbagge Silpha carinata. Det är också den arten som är oftast rapporterad i Finland och även ofta rapporterad i Österbotten. De två andra arterna i släktet är än så länge inte rapporterade i Österbotten - vilket alltså inte är samma som att de inte går att hitta här.

Redigering 30.11: Skäl att komplettera ovanstående omnämning av "de två andra arterna". 
Matt asbagge Silpha obscura lär man knappast hitta i Österbotten. Den har enbart rapporterats från sydöstra Finland och den absoluta merparten av fynden är gamla. Arten har varit (och är) på tillbakagång.
Smalkantad asbagge S. tristis är dock ingen omöjlighet i Österbotten. Flera av de nordligare fynden i Finland är ganska färska. Möjligen kan den vara i färd med att sprida sig norrut. Närmast (Österbotten) är en observation i Virdois och bilderna av den baggen tyder på rätt artbestämning. Observationen i Karstula ser dock ut att vara bredkantad asbagge.

Se även kommentarerna nedan.


2 kommentarer:

  1. Det går nog också att förväxla den med den vanligare snäckjägaren (Phosphuga atrata), även om den har mycket längre huvud. Man undrar om bredkantad asbagge har en östlig utbredning? Fynden från Sverige går inte alls lika långt norrut (ännu) och den är mycket ovanlig i Norge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag blev aningen förvånad över skillnaderna i dess utbredning länderna emellan. Eller "förvånad och förvånad" men ändå.
      Det är en intressant skillnad som ju inte kan ha med dess förmåga att klara vintrarna att göra.

      Jag skrev dessutom för slarvig i inlägget och ska justera lite angående den ena av "de två andra arterna". Matt asbagge lär man knappast hitta i mina trakter. Fynden är många i sydöstra Finland, men de absolut flesta av dem är gamla och arten är nog på samma tillbakagång här som på många andra håll.

      Radera