söndag 11 oktober 2020

Savstumpbagge

Förra vintern tog jag dessa bilder av en stumpbagge som införlivats till samlingen efter den hittades dör i ett av våra växthus. Två av bilderna togs för en utställning.

Tänkte nästan spara bilderna och lägga ut dem på bloggen först när jag har lite fler av de insamlade skalbaggarna dokumenterade. Någon egentlig idé kring varför det skulle på det viset har jag inte och då är det väl lika bra att jag kastar ut den här på nätet nu då. Tänkte försöka inleda  höstens fotograferande av sommarens insamlade kryp nu och då slog det mig att dessa bilder låg och drällde i en mapp på någon hårdskiva.

Arten är savstumpbagge - Margarinotus striola. Den är inte ny för bloggen. Här är ett äldre inlägg med levande exemplar och här är en annan savstumpbagge med tillhörande kvalster.

Om växthusdöingen kommit med den dynga som bidrog till stumpbaggefynden sommaren 2019 vet jag inte. Sannolikheten är dock hög. Jag räknar ändå arten som ett legitimt trädgårdskryss och inte som en till trädgården introducerad art (observation) eftersom den hittats även tidigare när vi inte hämtat gödsel.

Vill man läsa om mitt filosoferande kring insamling av insekter så går det att göra här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar