måndag 5 oktober 2020

Obekant Ephialtini

En ur växthuset inplockad döing (se mera om samlandet här) kommer inte att få vara med de övriga insamlade då någon svamp hann hitta liket före jag gjorde det.

Jag tror visserligen inte att svampen trivs och sprider sig till övriga monterade insekter i torr inomhusmiljö men det är ingen ide att ta några risker.

Stekeln hör till familjen Ichneumonidae (brokparasitsteklar) och närmare bestämt underfamilj Pimplinae och tribus Ephialtini. Därefter börjar frågetecknen rada upp sig för min del. Många släkten kan jag avfärda men jag är fär närvarande inte kapabel att med bestämdhet utröna vilket släkte den tillhör. Inledningsvis tänkte jag mig att det är ens stekel i någondera släkte Tromatobia eller Scambus. Hittar dock ingen art i dessa släkten som verkar passa klockrent. 

Efter lite nycklande kan jag antagligen avfärda Tromatobia på grund av proportionerna på vingribborna CU och cu-a (bakre vingparet. Se nedan) och lutar således just nu mot Scambus.

Svaret kan mycket väl finnas i något annat Ephialtini-släkte jag hittills inte kommit att tanka på.

Ovipositorn är med sin högsmala form och tydliga nodus (vinkelni i övre ovipositorhalvan) typisk för några släkten i Ephialtini.

Jag har i ovipositorn inte heller hittat detaljer som leder mig rätt i artbestämningen.

Stekeln har varit ute på ett brokparasitstekelforum en tid utan svar än så länge och jag får återkomma om eller när svar erhålles.

Eller kanske just du sitter inne med kunskap om tribus och vet vilket släkte och eventuellt art det kan tänkas handla om?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar