fredag 14 augusti 2015

Nattlampa. Del 3 - Diverse tvåvingar 2

Fortsätter tvåvinge-kavalkaden med de mer flug-aktiga.

Först i raden kommer en liten fluga jag tror hör till familjen Empididae - dansflugor. Släktet kan eventuellt vara Hilara men min osäkerhet är stor.


Dansflugorna är rovdjur.


Sedan har vi här en som jag i alla fall kan bestämma hyfsat säkert hela vägen till släkte. En Dolichopus-fluga ska det högst sannolikt vara - om det inte är någon Dolichopus-look-alike från övriga familjen Dolichopodidae. Även styltflugorna lever av rov.


Lauxaniidae - lövflugor - ser man ofta ute bland blommor och blad. Kika efter ljusgula, lite sävliga små flugor bland blad på skuggiga platser. Är man oaktsam vandrar de inte sällan över bladkanten och gömmer sig på undersidan.


Familjen Muscidae är vi väl förtrogna med. Egentliga flugor är familjens svenska namn, men i vardagstal kallar man dem ofta lite slarvigt för husflugor. Flugan Musca domestica - som ju är husfluga - hör förstås också till familjen. Flugan på bilden hör till ett annat släkte. Vilket? Tja...

Edit 4.2.2018: Jag hade in den här bilden på fb-sidan Tvåvingarnas liv och nu 2,5 år senare råkade rätt personer få korn på inlägget och då lossnade en artning. Flugan är Coenosia mollicula.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar