lördag 22 augusti 2015

Myrsvärmning

5.8 svärmade trädgårdsmyrorna - Lasius niger. Luften ovanför Nykarlebys centrum fylldes av vitfågel och tornseglare. Jag var lite väl sent ute med kameran för att hinna med flygmyrorna men lyckades få ett par bristfälliga bilder av de sista som lämnade ett av de större samhällena på vår tomt.
Eftermiddagen var gråtråkig och därmed är även nedanstående bilder sådana. Det här inlägget prioriterar således kvantitet framom kvalitet.


Vingpennorna förnyas.I fotografiet ovan och nedan skymtar faktiskt också myrorna. Förutom den myra som skrattmåsen siktar in sig på, finns ett litet "moln" i bildens övre kant.

Myrsvärmning sker oftast synkroniserat - dvs. många samhällen svärmar samtidigt. Åtminstone ytterligare två svärmningar skedde med några dagars mellanrum över Nykarleby.


2 kommentarer:

  1. Det har ju inte varit många dagar med lämpligt väder för myrsvärmning denna sommar, så när det väl skedde så upplevde jag att den blev mycket mera dramatisk än vad de annars brukar vara. Jag inbillar mig att många arter passade på när det äntligen blev passande väder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tippar det samma - alltså att de olika arternas svärmning delvis sammanföll med varandra och att det blev koncentrerat till ett fåtal dagar.

      Radera