söndag 30 augusti 2015

Trollsländor

Spenderade ett antal timmar vid Bådaviken i lördags. Egentligen var jag där för att röja runt el-stängslet som ska hålla Highland-korna på rätt ställe men kameran hade jag förstås med. Objektiv-valet (EF 400 f5.6 L) var väl inte det absolut bästa för just trollsländor men i vissa fall fungerar det tillfredsställande. Trollsländor är inte heller överdrivet intresserade av att ha någon tätt inpå sig, så det kan vara till fördel med tele ibland. Riktigt lyckade blev resultaten inte men man ser vad det är för arter i alla fall - trots lavgyttret mot björkstammarna på vissa bilder.

Sympetrum vulgatum - tegelröd ängstrollslända.
Hanarna är mestadels rödfärgade medan honorna har större inslag av bruna, grönaktiga och/eller gula toner. De har en viss variabilitet. Storleken för båda könen är uppemot 4 cm och vingbredden kring 6 cm. Kan på avstånd förväxlas med ett antal andra Sympetrum-arter men flera av dessa har ett utbredningsområde som inte sträcker sig till Österbotten. Här i trakten är det egentligen bara gulfläckad ängstrollslända (S. flaveolum) som liknar men de har känspaka gula fält på vingarna nära basen - störst på bakvingen.
Larvutvecklingen är ettårig hos tegelröd ängstrollslända. Näringsrikt, långsamt rinnande och/eller stillastående vatten är deras tekopp.

Aeshna grandis - brun mosaikslända.
Mosaiksländorna (Aeshnidae) är väl de vi ser framför oss när vi tänker på trollsländor. Släktet har de typiska, storvuxna och iögonenfallande arterna med vackra mönster. För att motsäga mig själv inleder jag med en färgmässigt halvtråkig art.

Könen är lätta att skilja åt. Färgerna skiljer inte lika mycket som hos ängstrollsländorna men formen på bakkroppen är nyckeln. Hanarna (till vänster) har en insnörning nära bakkroppens bas, medan honornas bakkropp har jämn breddning mot mellankroppen (thorax).
Brun mosaikslända når en längd uppemot 77 mm och de varmt gulaktiga vingarna kan nå över 10 cm från spets till spets. Mellan två och fyra år lever den som larv i vegetationsrika, stillastående eller långsamt rinnande vatten.

Aeshna juncea - starrmosaikslända.
Det här är en art som kan vara förväxlingsbar med flera andra stora mosaiksländor. Man får hålla reda på vilka fläckar som finns var samt vilken färgton och form de har.
Starrmosaiksländan på bilden är som synes en hane. Arten kan bli så stor som 80 mm och det är förstås ett kännspakt rassel i luften när de kommer flygande.

Starrmosaiksländor är inte omåttligt kräsna vad vattenmiljön beträffar, men stillastående, en aning surt och näringsfattigt vatten ska vara något de gärna väljer. Därför är det intressant att den flyger vid samma vatten som de två tidigare nämnda. Möjligen kan de hitta lite olika typer av vatten inom Bådaviken-området. Diket som rinner ut i viken kanske har lite annan typ av vattenmiljö än vad fallet är längre ut i vassruggarna.

Sländorna lapar kvällssol.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar