tisdag 1 september 2015

Påfågelöga

Efter en fjärilsfattig sommar kompenserar påfågelögonen nu en del av fattigdomen. Var och varannan naturblogg tycks i dessa dagar mata ut många megabytes (tonvis alltså) av bilder på arten i fråga. Den uppträder alltså i stora mängder just nu. Utgångspunkten hänger på i trenden.

Att påfågelögat - Inachis io - invaderar våra marker är förstås hur skoj som helst. Det är en värmeälskande art och sommaren har verkligen inte bjudit på den typ av väder fjärilen egentligen vill ha (behöver). Men någonstans har vuxna fjärilar lyckats med parning och äggläggning under försommaren.

Där "någonstans" har även larverna lyckats med sin tillväxt och förpuppning. Annars finns det liksom ingen förklaring på varför de just nu uppträder i stora mängder.
Blomflugan i bilden ovan är Volucella pellucens - fönsterblomfluga.

Men påfågelöga kan även flyga hyfsat långa sträckor. Så det där "någonstans" behöver inte vara i den omedelbara närheten.

Så småningom ska dessa vuxna individer hitta en övervintringsplats och förhoppningsvis är vintern snäll mot fjärilarna så att de vaknar upp igen mot senvåren och fortsätter livscykeln.

Påfågelögats utbredningsområde "tar slut" ungefär här mitt genom centrala Finland och gränsen pulserar norrut och söderut beroende på väderförhållanden och temperaturer genom åren och årstiderna.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar