måndag 19 maj 2014

Rödstjärten

Högt uppe i trädgårdens alm sitter rödstjärt-hanen och konstruerar sin melodislinga. Under och intill almen står ett uthus (grannens) längs tomtgränsen. Väggen på vår sida har vi belamrat med olika typer av holkar.

Bland de holkarna har han spanat in en som närmast ser ut om ett gökur. I den holken häckade rödstjärtarna för två år sedan. Senaste sommar såg de ut att inleda boendet i en annan holk men försvann i något skede och tycks alltså ha blivit störda och avbrutna på något sätt.

Gång på gång är han inne i holken och vänder. Jag tycker mig ha skymtat honan flyga förbi i något skede men hann inte få det bekräftat.

Ofta sitter han också på almens lägre kvistar och håller vakt. Rödstjärtarna vill ändå gärna ha ett förhållandevis stort ingångshål på ca 5 cm medan de andra holkintressenterna föredrar mindre hål. sådana holkalternativ finns det gott om i trädgården så konkurrensen ska inte bli allt för mördande.

Det hindrar givetvis inte talgoxen från att hus-spekulera.

Eftersom han är så tjusig avslutar jag inlägget med ytterligare tre bilder.




2 kommentarer:

  1. Ljuvlig art att ha på tomten!

    Lite lurigt att inlägget heter rödhaken :-)
    /Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha. Ja onekligen. Nu är det korrigerat.
      För inte så länge sedan skrev jag upprepade gånger ringtrast där det skulle stå rödvingetrast. Men om man sållar bort några bokstäver ur den senares namn så får man ju ringtrast - en förkortning som dock kan ställa till vissa problem i olika sammanhang.

      När de - rödstjärtarna - häckade för två år sedan höll jag en del koll på matningen av ungarna - 6 st visade det sig senare. Med 60-70 sekunders mellanrum dök honan upp med 5-7 småkryp (mest larver). 50 matningar i timmen med 6 småkryp per gång ger siffran 300. Hur länge per dygn kan de hålla det tempot. Det har jag inte kollat upp. Kan det röra sig om 20 timmar? Det skulle i så fall betyda 6000 småkryp per dygn och 42 000 per vecka. Även om siffrorna skulle vara mindre så blir det en hiskelig mängd småkryp som går åt - redan hälften är ju massor. Sedan ska vi inte glömma de två blåmesfamiljerna, talgoxarna och båda pilfinkparen. De ska också ha mat till sina ungar.

      Radera