lördag 20 juli 2013

Matgäst på buskpionen

I trädgården växer en omhuldad buskpion. Klimatet här är på gränsen för vad de tål om vintrarna men hittills har den klarat sig och även blommat de senaste tre somrarna. I år har den dessutom riktigt bra tillväxt och bildar flera nya kvistar.
Men idag noterade vi en färgsprakande larv som också gillar pionen i fråga. Det är larven av Syreaftonfly - Acronicta rumicis - som redan hade mumsat i sig ett par blad och tuggat bitar ur flera andra. Larven fick hållas. En(1) larv är ingen larv och pionen klarar sig säkert finfint ändå.
Syreaftonfly är ett grå-vit-svartspräckligt nattfly som dagtid är svåra att upptäcka då de ser till att osynliggöra sig genom kamouflaget och val av plats. Kvällstid kan de lockas till lampsken. Larverna äter normalt av ett flertal olika örtartade växter men tycks uppenbarligen också gilla exotiska inslag.
Ett par timmar efter fotosessionen var den tre centimeter långa matgästen borta. Möjligen hade den krupit ner från pionen på jakt efter annat krubb eller så ville den söka skydd för det regn som letade sig in över Nykarleby.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar