lördag 6 juli 2013

Käksträckningsspindel

Det är risk att man faktiskt sträcker käken när man ska uttala det svenska namnet och släktet för denna spindel.
Det torde vara en Tetragnatha extensa, dess svenska namn är mässingssträckspindel, den tillhör släktet sträckkäkspindlar (Tetragnatha) och familjen käkspindlar (Tetragnathidae).
Käkspindlarna är ofta lite utdragna till formen jämfört med många andra spindlar. Sträckkäkspindlarna är mest långsmala av dem allihopa och om de blir skrämda försöker de gömma sig genom att göra sig så smala som möjligt och sitta sträckta (därav namnet) längs ett grässtrå, en växtstjälk eller motsvarande. Namnet käkspindlar kommer sig av att de har långa chelicerer (första paret extremiteter hos spindlar och samtidigt käkens fångst-/giftkrokar). Käkspindlar bygger ett hjulnät och de sitter oftast själva i mitten. 
Av sträckkäkspindlarna är mässingssträckspindeln en av de största arterna. Kroppen kan bli upp mot 12 mm. Färgsättningen varierar en hel del men går oftast i olika gröngula toner med olika stora inslag av bruna markeringar och mönster men de kan ibland också vara nästan helt gulbruna.
Lite svåra att få på bild är de också. Näten väver de gärna inne bland växterna och de sitter ofta med ryggen neråt.
Honan på bilderna har sitt nät i en av våra rabatter. Hon har för tillfället en kroppslängd på ca 7 mm så hon kommer säkert att växa en del ännu.3 kommentarer:

 1. Hej!
  Idag hittade vi en riktigt vacker spindel på trappan, där ute. Vi har aldrig sett en sådan krabat förut, och funderar nu på vad det kan vara. Den liknar någon sorts korsspindel, kan vara 8-9mm.lång, är alldeles orange på ryggen, där ett vackert upp och nervänt gulvitt kors kan ses som i bitar, men korset fortsätter inte mot "bakändan", endast en ensam prick efter korset. Övriga kroppen och benen är närmast bärnstensfärgade. Ganska långa ben, som mörknar mot "fotändarna", ( och färgen är omväxlande ljus och mörk, på benen).
  Vi lyckades ta en bild på den, men man ser den förstås bara från ovansidan. Vacker är den i.a.f., hoppas den dyker opp igen, så man kan ta en bättre bild. Har du den blekaste aning om vad den är för en typ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Utan bild vågar jag inte uttala mig tvärsäkert. Även en dålig bild kan hjälpa :)

   Korsspindeln är variabel och det är inte särskilt ovanligt med orange-färgade exemplar. Kolla t.ex. följande inlägg:
   http://utgangspunktnykarleby.blogspot.fi/2014/08/kors-i-taket-hjulspindelkavalkad.html

   De ljusa fläckarna som bildar korset kan alltså vara både olika stora och olika många.
   Din beskrivning av benen låter också som korsspindel.
   Men korsspindeln har ett antal nära släktingar vilka i sig också kan vara ganska variabla - och några av dem kan ibland påminna ganska mycket om korsspindeln. Så som sagt - utan bild är det vanskligt.

   Ja visst är de vackra!

   Radera
  2. Och jag bör tillägga att ganska många av hjulspindlarna (korsspindlarnas familj) har tvärrandiga ben.

   Radera