söndag 23 juni 2013

Inget bajs för den här flugan

Egentligen har jag vridit lite på "verkligheten" med den här bilden. Flugan sitter nämligen på en stolpe med huvudet neråt och det (sitta med huvudet neråt) är väldigt typiskt för snäppflugorna (Rhagionidae). 
Om jag lyckats hitta rätt i artbestämningen ska detta kunna vara en Rhagio maculatus. Snäppflugorna tillhörande släktet Rhagio är kring (ofta lite över) centimetern långa och det här exemplaret var väl någonstans runt 11-12 mm. I likhet med flera av flugorna jag lagt upp på bloggen den senaste tiden är även snäppflugorna rovlevande. De påminner också en del om rovflugorna men är något spensligare och inte alls lika håriga.

Flugor - eller ordet fluga - förknippas oftast bara med tråkiga och störande små kryp som både gillar bajs och kakorna på köksbordet. Men flugor är så mycket mer än bara sådant.
Majoriteten av alla släkten och arter har helt andra levnadssätt än våra husflugor. Många är som sagt rovdjur och dessutom formidabla sådana då deras manöverförmåga i luften är så oerhört god. Andra flugor lever som parasiter och uppvisar intrikata metoder för att komma åt sina tilltänkta offer. Jag hoppas få återkomma till dessa (och andra typer av flugor) vartefter jag stöter på dem och lyckas dokumentera dem.

Snäppflugan är fotograferad 22.6 och utrustningen är: Canon 60D, Canon FD Auto Bellows, EL-Nikkor 105 mm (reversed). 1/200 sek, f 8 och ISO 400


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar