onsdag 3 april 2024

Chrysis schencki

Sista stekeln för dokumentation och artbestämning ur insamlingslådan 2020 (döda insekter samlade från trädgårdens växthus) är denna guldstekel. Glansfull avslutning.

Den glansfulla avslutningen är dock ingen lätt match vad artbestämningen beträffar. Guldstekeln, en art i släktet Chrysis, hör nämligen till den sk. ignita-gruppen vilken består av en rad arter svåra att skilja från varandra och som kräver tillräckligt tydligt bildmaterial av ett flertal karaktärer. Skillnaderna kan för ett gulsstekelotränat öga som mitt te sig synnerligen subtila. Jag hyser än så länge ingen som helst säkerhet i bedömning av dessa ens när jag har dylika bilder och en bra nyckel till förfogande (se ref.).

Tack och lov finns tillgängliga experter på området. 
Bilderna gick således vidare till Alexander Berg och Juho Paukkunen. 
Stort tack till båda för respons och artbestämning!





Arten är Chrysis schencki, en ofta rapporterad art om man verkligen ska våga tro på de artbestämningar rapporterna är knutna till. Men arten nämns även som vanlig i facklitteraturen och då finns det goda skäl att lita på bedömningen.

S. schencki Parasiterar på solitära getingar i släktet Ancistrocerus (murargetingar). Bekräftad arter är trebandad murargeting A. trifasciatus samt förmodligen spenslig murargeting A. gazella samt vårmurargeting A. nigricornis. Getingarna i släktet använder bland annat flyghål och skalbaggsgångar i död ved som boplats och det är kring sådana man ofta ser guldsteklar på jakt efter lämplig värd. Någon av de ovan nämnda murargetingarna har jag inte bekräftad observation på i trädgården men åtminstone trebandad murargeting torde vara vanlig häromkring.

C. schencki flyger från slutet av maj till september. 

Tillägg 4.4.2024. Som nämns i den inskickade kommentaren nedan har C. schencki ett svenskt trivialnamn också. Smalkäksguldstekel heter den.
Käkarnas tjocklek sedda i lateral vy (från sidan) är i vissa fall en av de användbara artbestämningskaraktärerna (även om det sägs finnas viss inomartsvariation) när en del av arterna inom ignita-gruppen ska bestämmas.
Smalkäksguldstekel inbegriper förresten uppenbarligen även två "varianter" och så småningom visar det väl sig om den ska delas upp i två olika arter eller inte (se ref.).



Referens:

Juho Paukkunen, Alexander Berg, Villu Soon, Frode Ødegaard, Paolo Rosa
An illustrated key to the cuckoo wasps (Hymenoptera, Chrysididae) of the Nordic and Baltic countries, with description of a new species
ZooKeys 548: 1-116 (2015)
doi: 10.3897/zookeys.548.6164


2 kommentarer:

  1. Och 2019 så fick ett 60-tal arter av guldsteklar svenska namn. Smalkäksguldstekel kan (förutom karaktären) har fått sitt svenska namn via det Norska namnet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jomen rackarns!
      Jag glömde ju helt bort detta faktum.
      Tack för kommentaren! Ska redigera inlägget en smula.
      Mycket riktigt härrör namnet troligen från käkarnas bredd sedda rakt från sidan. Det är en av de karaktärer man bör kolla på. Paukkunen nämnde dock att det finns viss variation i käktjockleken hos arten i fråga. Därmed är artbestämningen något av ett pussel bestående av ett flertal karaktärer som tillsammans pekar i en viss "art-riktning".

      Radera