måndag 22 april 2024

Bådaviken 13.4. Del 9 - Alhoppvivel

Tre millimeter stora småttingar skulle egentligen föranleda objektivbyte eftersom "standard-gluggen" (Laowa 100mm f2.8 Macro 2X) inte riktigt räcker till. Men jag tenderar vara lat och funderar smått på att alternativet egentligen skulle vara att ha med sig två kameror färdigt förberedda för stora respektive små småkryp.

Alhoppvivel Orchestes testaceus (fam. Curculionidae) hör alltså till de små småkrypen som med fördel kunde dokumenteras med Canon MP-E65mm f2.8 1-5x Macro monterat på kameran.

Objektivbyte i fält är väl inte hur omständigt som helst, men det tar sin lilla tid och så är man i behov av en del justeringar av kamerainställning, blixt och diffusor. Latheten slår lätt till och frammanar en "låt-det-gå-med-"fel"-objektiv-mentalitet". Särskilt inspirerad dokumentation kan jag inte påstå att jag lyckades frammana med tanke på resultatet.

Alhoppvivel lever som namnet berättar på al (Alnus spp.). Ägget läggs på bladets undersida i mittnerven eller i någon av de tjockare lateralnerverna. Efter kläckningen letar sig larven ut mot ytterkanten av bladet och skapar samtidigt en brun gångmina som slutligen upptar en relativt stor del av bladets ytterkant. Larven förpuppar sig inne i minan.

Eftersom äggläggning och larvtillväxt sker medan bladet utvecklas blir det också ofta deformerat.

Hoppvivlarna i släktet Orchestes har inte varit några större bekantskaper tidigare och det fotograferade exemplarets idé om att sitta på en björkstam föranledde en del extra kontroll beträffande arterna och deras värdväxter.

Det vore idé att söka bladminorna och samla in några för att se ifall man kunde få napp på någon av de kända hoppvivel-parasiterande arterna i släktet Tetrastichus (fam. finglanssteklar, Eulophidae) eller möjligen någon annan parasitoid. 
Men då bör jag först be om tillstånd eftersom Bådaviken är naturskyddsområde.


Referens:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar