måndag 29 maj 2023

Bådaviken 21.5. Del 2 - Rönnbagge

Besvärande miss i fokuseringen. Den ca 7 mm långa skalbaggen som traskade upp längs en björkstam befann sig på besvärlig plats och jag kom inte riktigt åt att kika på vettigt sätt i sökaren.

Inledningsvis fick jag vissa tveksamheter gällande artbestämningen. Att det rör sig om en av arterna i släktet Gonioctena bland bladbaggarna (fam. Chrysomelidae) var ju klart... men sedan?
Rotade runt på svenska gallerisidor för släktet och kom fram till att häggbagge, G. quinquepunctata, verkade passa minst dåligt. I Finland är det dock en ganska sällan rapporterad art. Sannolikt underraporterad, men ändå. Häggbagge, dess variation i färg och grad av teckning till trots, kändes inte heller helt klockren beträffande "min" bagge.

Efter lite förfrågningar pekades jag i riktning mot rönnbagge, G. intermedia, och då föll bitarna på plats. Den gick mig inledningsvis helt förbi eftersom bild av vuxen bagge saknades på de sidor (bl.a. Artfakta) jag besökte. Råkade också missa den på laji.fi där bilder trots allt finns.

I Sverige är den sparsamt rapporterad från norra ändan av landet och i Finland primärt rapporterad i södra halvan. Lustig utbredningsfördelning länderna emellan.

Med så pass få fältbilder av rönnbagge störs jag ännu mer av felplacerad fokus.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar