tisdag 30 maj 2023

Bådaviken 21.5. Del 3 - Vårtbjörksguldmal

Vårtbjörksguldmal, Phyllonorycter ulmifoliellus, i färd med att tillverka flera vårtbjörksguldmalar.

Eftersom jag inte riktigt utrustat mig för att "ta hand om" flygande insekter som ramlar ur de kvistar jag skakar är det ganska sällan de dokumenteras. Många små tvåvingar, steklar och fjärilar går mig således förbi. Om man ville kunde man lätt ägna närmare en timme åt alla småttingar som ramlar från en enda kvist. Då måste de samlas in före de flyger iväg och då borde man ha ork att engagera sig i artbestämning av svåra grupper med svårnavigerad - om ens tillgänglig - litteratur som stöd.

Därför blir det lätt så att de där minsta små, svarta tvåvingarna och steklarna tillåts "glida ut mellan fingrarna" utan dokumentationsförsök. Det finns liksom tillräckligt med organismer som är inom "räckhåll" med mindre åthävor beträffande dokumentations och artbestämningsförehavanden.

Vårtbjörksguldmalarna i bilden var av förekommen anledning inte så snara med att dra i väg och jag insåg att det fanns ett litet fönster av tid för en bild eller två... det blev en bild. 
Stora är de inte. 
Artens vingspann är mellan 5 och 8 mm vilket innebär att längden hos en sittande mal blir ca halva vingspannet. Dessa två var väl ungefär 3-3,5 mm "långa".

Förekommer i två generationer under året. Den befruktade honan lägger ägg på undersidan av björkblad och larverna bildar sk. minor på bladen.

Det vetenskapliga artnamnet då?
Nej den bryr sig inte i almar. Det är björk som gäller.
Troligen förväxlingar och oklarheter när auktor Franz Hübner beskrev och namngav arten då när det begav sig 1817.


Referens:

Bengtsson, B. Å. & Johansson, R. 2011
Nationalnyckeln till Sveriges Flora och Fauna. 
Fjärilar: Bronsmalar-rullvingemalar . Lepidoptera: Roeslerstammiidae-Lyonetiidae
Artdatabanken, SLU, Uppsala 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar