tisdag 22 juni 2021

Rhyssa persuasoria

17.6 surrade ett flertal hanar av Rhyssa persuasoria omkring bland de stora klabbar av ädelgran som legat i trädgården sedan ett par år tillbaka. Första sommaren lockades en hornstekel-hona (Urocerus gigas) och året därefter Rhyssa persuasoria som ju parasiterar på hornstekellarverna. Det blev en hel del inlägg om den stekeln och här är sista inlägget (med länk till övriga) i den följetongen.

Som hos så många andra steklar kläcks hanarna först och konkurrerar sedan om honorna som kläcks aningen senare. Här ägnar sig t.ex. hanar av släktingen Rhyssella approximator åt sådan aktivitet.

Hanarna var lite skrajsna av sig och närmandet med kameran måste ske i ultrarapid - vilket i sig blir ett bekymmer eftersom de samtidigt har en aktivitetsnivå som om de nyss dragit tolv koppar espresso. Ett par bilder blev det trots allt till slut.

En hona hade också kläckts. De är är inte heller så pigga på att agera modell. Men när de väl står på träet med ovipositorn nere i veden kommer de inte undan.

Direkt honan var klar med en förmodad äggläggning var en av hanarna snar med att ta vara på tillfället.

Sedan fortsatte hon på en annan plats.

Och på ett tredje ställe.

När jag gick genom bildmaterialet noterade jag ett antal kvalster på honan. Skulle jag ha sett dem under fotograferingstillfället hade jag tagit specifika närbilder. Får nu i stället nöja mig med bristfällig inzooming av befintligt bildmaterial.

På stekeln sitter några bruna, blänkande kvalster som ser ut att eventuellt höra till den taxonomiska (ranglösa) gruppen Uropodina (Mesostigmata). Utöver dem finns tre st. ljusare och mer långbenta kvalster som också ingår i Mesostigmata men som eventuellt kan vara något i stil med Parasitidae eller annan likartad familj. Det är givetvis omöjligt att avgöra art (eller ens familj). 

Försökte leta efter eventuell information gällande kända nutualistiska relationer mellan Rhyssinae och foretiska Mesostigmata, men utan resultat. Har även frågat runt bland kvalsterexpertisen men inte heller den vägen fått kött på benen.

Det är ju trots allt fullt möjligt att dessa två olika kvalster befinner sig på stekelhonan helt och hållet av en slump. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar