fredag 18 juni 2021

Rhabdomiris striatellus

Nordligt fynd av vacker ängsskinnbagge (fam. Miridae).

Det här är nämligen Rhabdomiris striatellus som lever på ek (Quercus robur) och som därför har relativt sydlig utbredning i Norden. Nordligaste rapporterade fyndet i Finland är från Kuopio (två rapporterade fynd) och en rapportering söder om Seinäjoki.

Men bör förstås komma ihåg att rapportering inte är samma som utbredning när det handlar om småkryp. De flesta rapporterar ju inte sina observationer. Jag är också galet kass på att rapportera observationer. Borde kanske skärpa mig med den här åtminstone.

R. striatellus lever i nymfstadiet primärt på ekarnas blommor och som vuxen har den bladlöss, stritar och små fjärilslarver på menyn.

Trädgården har sin stora, gamla gårdsek som sannolikt är planterad i slutet av 1800-talet. Jag har länge fantiserat om att någon gång hitta djur som primärt är förknippade med just ek, men har inte utgått från att ekarna nödvändigtvis står så pass tätt att ek-invånarna obehindrat klarat av att sprida sig till Österbotten. 

Det där varierar förstås från art till art och beror på hur mobila de är rent fysiskt samt hur deras spridningsbeteende ser ut.

Den första skinnbaggen (bilderna med vit bakkgrund) hittades 16.6 av en "redaktionsmedlem" och dagen efter (i går 17.6) fyndade jag själv ett exemplar i beståndet av hundkäx (eller hundloka, Anthriscus sylvestris) under nämnda gårdsek. Ska förresten nämna att eken blommat överdådigt i år.

Storleken uppges i litteraturen vara 7-8,5 mm. De två som varit framför kameran var i den kortare ändan av det spannet.

R. striatellus bjuder som synes på tjusig estetik. Arten kan inte förväxlas med någon annan ängsskinnbagge i landet - möjligen med undantag för Miris striatus om ögonen inte noterar proportioner och kontraster tillräckligt väl.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar