måndag 12 augusti 2019

Myrmus miriformis

För ett par veckor sedan dokumenterade jag en hel del olika småkryp och bildmaterialet står i kö till bloggen. jag ligger aningen efter med inläggsproduktionen eftersom jag varit tvungen att ägna mig åt en hel del andra uppgifter än bloggande. Så tenderar det ju vara ibland.

Här är några bilder på en i familjen Rhopalidae (smalkantskinnbaggar) hemmahörande art. Den heter Myrmus miriformis. Artnamnet miriformis anspelar på en viss likhet med ängsskinnbaggarna (fam. Miridae).

Honorna (bilderna) är lätta att känna igen med sin klara, ljusgröna färg och den elegant sparsmakade teckningen i svart och rött. Längden på en hona är precis under en centimeter. Hanarna är något mindre och framförallt smalare. Hanarna förekommer i två färgformer. En är identisk med honornas färgsättning och den andra är övervägande brun.

Vingarna är ofta små så som det ser ut på bilderna. En del exemplar har fungerande vingar men det verkar främst vara enstaka exemplar av hanarna som har fullstora vingar. Vet för närvarande inte om honorna alls finns i någon storvingad form.

Myrmus miriformis hittas där gräs växer. De kan väl suga näring lite här och var från gräsen, men verkar främst gilla omogna frön.

Finska trivialnamnet är juovalude. Något officiellt svenskt namn har ännu inte myntats.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar