söndag 25 augusti 2019

Storsand 3.8. Del 2 - Ljungblåvinge

Som i så många småkrypssammanhang är artning inte alltid en säker räkmacka. Inte ens dagfjärilar är helt utan tuggmotstånd.

Tack och lov hade jag en bild där man kan se frambenstibian ("skenbenet") tillräckligt väl för att lyckas säkerställa att detta rör sig om Plebejus argus (ljungblåvinge) snarare än P. idas (hedblåvinge). Den först nämnda har på tibians framkantsspets en liten tagg som kan skymtas i bilden nedan. Taggen saknas hos hedblåvinge.

Sedan finns det förstås en uppenbar risk att jag fotograferat båda arterna utan att veta om det.

Alla blåvingarna som fladdrade omkring vid Storsand den där dagen i början av augusti var rejält slitna. De nämnda arterna är i sina variationer väldans lika och svåra att åtskilja även i fräscht tillstånd. Dessutom är båda vanliga.

Äggen läggs bl.a. på ljung (även en del andra växter) som larverna lever på. Myror är en väsentlig del av ljungblåvingens larvperiod. Larven utsöndrar sockerhaltig lösning och både sköts och vaktas av myror. Förpuppningen sker ofta nere i myrbon. 

Om det vid Storsand är gråmyrorna (Formica cinerea) som agerar "samarbetspart" vågar jag inte svara på. Vanligaste relationen har de med trädgårdsmyra (Lasius niger) men sådana har jag inte noterat just på de platser fjärilarna flyger vid Storsand. Det betyder iofs inte att de inte finns där.



Referens:

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna
Fjärilar: Dagfjärilar. Hesperiidae - Nymphaliidae
Artdatabanken, SLU 2005


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar