torsdag 1 augusti 2019

Älggräspärlemorfjäril

Här har vi en älggräspärlemorfjäril - Brenthis ino.
Man känner bl.a. igen den då den har ganska sparsamt med mörk teckning och prickar. En hyfsat vanlig art som gillar ställen där älggräs hittas. Dock sägs den inte vara vanlig i täta älggräsbestånd utan tycks föredra områden där älggräset växer mer utspritt och glest. Bilden är tagen vid Bådaviken och där växer också älggräset utspritt som enstaka plantor i den övriga floran.

På bilden sitter den på en vänderot som jag tror är flädervänderot (Valeriana sambucifolia) och då möjligen formen strandvänderot (V. s. salina).


2 kommentarer:

  1. Fin bil på älggräspärlemorfjärilen! Här flyger också några olika arter av pärlemorfjäril, rudbeckiorna som nu blommar är attraktiva för allehanda insekter.
    Intressant att bara sitta och titta på alla besökare, har jag tur lyckas jag även få en och annan bild som är värd att spara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Jag borde skärpa mig och mer aktivt spana på dagfjärilar någon gång - stanna upp på en plats där de har många blommor att besöka. Jag har ju trots allt en krysslista som snabbt kunde få ordentlig påfyllning bland just dagfjärilar. Härliga att se på är de ju också.

      Men av någon märklig anledning dras jag mer till döda träd eller liknande biotoper.

      Dagfjärilarna är ett av mina många "borden"
      "Borde" också åka iväg till en lokal djurgård och rota i dyngan efter diverse insekter :)

      Radera