tisdag 24 april 2018

Bakhuvudet

En liten klassiker i ett någorlunda snävt intresseområde: Nej, det här är inte framändan.

Det lustiga ansiktet sitter i bakändan av en larv. Dess riktiga huvud syns inte riktigt i bilden ovan eftersom larven är en aning blyg. Av någon obegriplig anledning blev det inte av att försöka få någon bild av det där indragna huvudet. Jag tror att jag får leta reda på en ny larv och fixa den bilden någon kommande dag. Finns trots allt goda chanser att vaska fram fler bland markens alla förmultnande blad. Ett ovanligt fynd är det inte fråga om.

Larven ska bli - nej det är förstås egentligen redan - en harkrank. Art eller släkte vågar jag inte gissa på. Bakändan på harkrankslarver består bland annat av spiraklerna (andningshålen) och många av arterna har diverse utväxter av olika slag. Den fotograferade larven är ungefär 10 mm lång i det på bilden "ihopdragna" tillståndet.


2 kommentarer:

  1. Harkrankslarver är ett av de vanligaste skälen till att folk får sin gräsmattor förstörda. Inte för att harkrankslarverna äter upp gräsets rötter (det gör de också), men för att kråkfåglar gräver upp gräsmattan för att finna harkrankslarverna!

    SvaraRadera
  2. Jo. Utgångspunktens gräsmatta är tack och lov av så undermålig typ om man ser strikt på den som gräsmatta, att jag inte känner något oro för att den ska förstöras. Det finns så mycket annat än gräs i gräsmattan. Det får det också göra. Kråkfåglarna är flitiga besökare och gör nog sitt för att lufta det översta jordlagret i den nämnda gräsmattan. Förra sommaren förblev gräsmattan oklippt till långt in på sensommaren. Det blev ett eldorado för småkrypen.

    SvaraRadera